Vive la France…
16 juli 2024Update financiële markten, juli 2024
Een prachtige sportzomer is in volle gang. Het EK voetbal in Duitsland is net voorbij en nu zijn de ogen op sportief vlak vooral op Frankrijk gericht. De Tour de France is nog volop bezig en de Olympische spelen in Parijs zullen na een grondige voorbereiding eind juli eindelijk starten. Juist in het land dat sportief vol in de schijnwerpers staat, was het in de afgelopen maanden politiek onrustig. President Macron schreef nieuwe parlements-verkiezingen uit na een dramatische uitkomst van de Europese verkiezingen. De afloop van de verkiezingen was voor beleggers spannend en dat was zichtbaar in koersen van Franse aandelen en obligaties.
Economisch was er in de wereld in het tweede kwartaal verder vrij weinig spektakel. De wereldwijde economie kabbelt voort. Wel was er de eerste renteverlaging vanuit de ECB. Deze was al ruim daarvoor door de Franse president van de ECB, Christine Lagarde, aangekondigd en zorgde daardoor niet echt voor een verrassing bij beleggers.
Aandelen: nog altijd nieuw records
Aandelenbeleggers zijn al een hele tijd aan een soort Olympische tienkamp bezig en zij vestigden op veel onderdelen nieuwe records. In het tweede kwartaal sloeg de vermoeidheid op sommige vlakken begrijpelijkerwijs wel wat toe. Toch voegde een mandje wereldwijde aandelen weer 3,7% toe aan het jaartotaal. Dat kwam daarmee op +14,7% (in euro). In positieve zin vielen weer de aandelen uit de Verenigde Staten (+4,5%) en de technologieaandelen in het bijzonder op (+8,8%). De slechte prestatie van met name de Franse beurs trok het Europese gemiddelde naar beneden. Franse aandelen hadden te lijden onder de politieke onzekerheden. Het rendement in Europa kwam uit op +1,3% voor het kwartaal. Verder viel in positieve zin de ontwikkelingen in opkomende markten op. Dat waren de winnaars met +5,8% in het kwartaal.
Obligaties: ook hier Frankrijk onder de loep
De ontwikkelingen in Frankrijk zorgde er ook voor dat Europese staatsleningen een minder kwartaal kenden. Frankrijk is de grootste schuldenaar in de Eurozone en zij zag haar rente behoorlijk stijgen op de angst voor een heel rechtse (of heel linkse) regering. De staatsschuld zou dan immers flink kunnen toenemen. Zoals in de inleiding gemeld werd in juni de beleidsrente door de ECB met 0,25% verlaagd, van 4% naar 3,75%. Uiteindelijk verloren Europese staatsleningen 1,3% in de afgelopen 3 maanden. In 2024 kwam het rendement tot einde juni op -2,0%. Voor beleggers in bedrijfsobligaties was het nog een redelijk kwartaal. Die leningen hebben gemiddeld kortere looptijden en zijn minder afhankelijk van zorgen over staatsschulden. Bedrijfsleningen en high yield-obligaties voegden tussen 0% en 1% toe in het kwartaal. De categorie “bank loans” rendeerde zelfs ruim 2%. En om weer bij de Olympische spelen aan te haken: Goud kende in alle geopolitieke ontwikkelingen wederom een goed kwartaal en steeg met meer dan 5%.
Rendementen beleggingscategorieën
In onderstaande tabellen is een overzicht opgenomen van de gerealiseerde rendementen in euro van de diverse beleggingscategorieën over het tweede kwartaal van 2024 (licht blauw) afgezet tegen de rendementen over het jaar 2024 (donker blauw).
Verwachting
Voor beleggers is er tijd om te genieten van een mooie sportzomer. De wereldeconomie doet het halverwege 2024 nog altijd vrij goed. Na de renteverhogingen in Europa en de Verenigde Staten valt de remmende werking op de economie vooralsnog mee. De laatste cijfers van de economie in de VS duiden weliswaar op een lagere groei, maar dat verloopt in een zeer rustig tempo. Ook in Europa gaat het economisch weer redelijk. De groei trekt aan vanuit een korte en milde recessie. In Azië heeft de groei van China in het eerste kwartaal opwaarts verrast, terwijl ook de groei van Japan meevalt.
Inflatie daalt volgens wens
Het monetaire beleid was sterk verkrappend in de afgelopen jaren. De inflatie is mede door deze renteverhogingen flink gedaald, maar zowel de totale inflatie als de kerninflatie blijven langer hoog dan verwacht. Dit is in lijn met de visie die wij al enige tijd hebben en heeft ervoor gezorgd dat de beleidsrente (de korte rente) nog altijd vrij hoog is. In Europa is het eerste stapje gezet om de korte rente te verlagen en de VS zal mogelijk aan het einde van de zomer volgen. De komende kwartalen kan de rente dan nog met kleine stapjes dalen, maar dit zal ook zeer afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de inflatie.
Frankrijk grootste debiteur van Europa
De korte rente zal dus gaan dalen. Het tempo waarin centrale bankiers dit doen is langzamer dan eerder werd verwacht. Dit houdt de rente voor langere tijd op een hoger niveau. Dit is mede reden dat wij ons blijven richten op kortlopende obligaties. Dit geldt voor staatsleningen, maar zeker ook bedrijfsobligaties zijn dankzij de extra risico-opslag interessant. De rustige economische omstandigheden maken deze keuze in onze ogen niet te risicovol. Wij verwachten geen nieuwe eurocrisis, maar om Frankrijk er weer bij te halen: dit land heeft al jaren een erg hoog begrotingstekort en de staatsschuld is nu al meer dan 100% van het Bruto Binnenlands Product (BBP), terwijl de norm van de EU maximaal 60% is. Frankrijk is niet verrassend de grootste debiteur van alle EU-landen en weegt daardoor zwaar mee in de Europese obligatie-index. Wij houden om deze reden bewust slechts een relatief klein belang in Franse staatsleningen aan.
Niet op één paard wedden
De economische groei valt waarschijnlijk hoger uit dan verwacht en dat is positief voor aandelenbeleggers. De winstverwachtingen van bedrijven kennen een stijgende trend en dat is zeker voor aandelen uit bijvoorbeeld de technologie- en communicatiesector ook nodig om de hoge waarderingen te rechtvaardigen. Deze sectoren noteren qua waardering nog altijd ver boven het langjarig gemiddelde, terwijl andere sectoren (en bijvoorbeeld Europa als geheel) momenteel een lagere waardering kennen. Het zou zomaar kunnen dat de bedrijven in deze sectoren en regio’s een inhaalslag maken en vanuit de achterhoede naar voren zullen komen. Om in sporttermen te blijven spreken: we willen niet op één paard wedden, maar blijven onze risico’s en kansen goed spreiden.
Vele verkiezingen wereldwijd
In het resterende deel van 2024 is er wereldwijd nog een groot aantal verkiezingen. De Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zullen daarbij de meeste aandacht krijgen. Dit kan en zal voor extra koersbewegingen gaan zorgen, waarbij op voorhand moeilijk in te schatten is welke kant op. In de praktijk valt het effect per saldo vaak mee. Zoals gezegd is het economisch fundament momenteel vrij goed. Geniet u daarom eerst van een mooie (sport)zomer!